Vítejte v systému databanky webu mshokej.wbs.cz  - v sekci ČLÁNKY

evidenční číslo dokumentu: 120331 / 1

 

zpět na hlavní stránku- ČLÁNKY

 

 

2.dubna 2012

Slovensko čeká boj o olympiádu, cesta do Soči je zatím v nedohlednu.

Mistrovství světa, které za pár týdnů začne ve Finsku a ve Švédsku, není pouze běžným šampionátem. Kromě běžného boje o medaile jde letos i o body do žebříčku IIHF. Devět nejlepších týmů po tomto turnaji dostane volnou vstupenku na zimní olympijské hry do Soči. Ostatní týmy čeká příští zimu náročná kvalifikace o poslední tři místa – a té se Slovensko nutně potřebuje vyhnout.

 

Slovenská hokejová reprezentace se trápila už čtyři ročníky zpátky. Na mistrovství světa v Kanadě 2008 hrála o záchranu, v letech 2009, 2010 a dokonce ani na domácím turnaji v roce 2011 nedokázalo Slovensko postoupit z osmifinále mezi osmičku nejlepších týmů. Jen čtvrté místo z olympiády ve Vancouveru Slovensku zmírnilo propad ve statistikách Mezinárodní hokejové federace, kde se nyní drží na desátém (a tedy nyní nepostupovém) místě. Kdyby Slovensko nedokázalo skočit zpátky do devítky nejlepších, muselo by v příští zimě hrát kvalifikaci se slabšími týmy světa, a to by byl problém. Kvalifikace se totiž hraje v průběhu běžné ligové sezóny, a Slováci by tak museli bojovat s nepříjemnými výběry typu Dánsko, Lotyšsko nebo Bělorusko, ale bez posil z NHL, KHL a zřejmě i ostatních lig, spoléhat by se museli jen na to, že jejich domácí kluby v domácí lize by trenérům na kvalifikaci pustili hráče. A zatímco Bělorusové nebo Dánové jsou zvyklí hrát světové turnaje s hráči ze svých lig, pro Slováky by to byl minimálně problém.

 

Český trenér slovenské reprezentace, Vladimír Vůjtek st., si jako hlavní cíl svého působení na lavičce Slovenska dal právě kvalifikaci na olympijské hry. K ní potřebují Slováci poskočit v žebříčku aspoň o jednu příčku předběhnout minimálně jednoho ze svých hlavních soupeřů – Německo nebo Norsko. S ohledem na špatné výsledky ale Slovensko musí počítat s komplikacemi i v této úloze. Norové i Němci hrají základní část v jiné skupině, než Slovensko. A nemají takové protivníky. Zatímco ve Stockholmu se předpokládá, že jeden z dvojice Norsko-Německo bez problémů postoupí do play-off, a druhý zůstane těsně za branami vyřazovací části, v Helsinkách Slovensko mezi kandidáty na čtvrtfinále nefiguruje, a o páté místo ve skupině se papírově pere s Běloruskem. Slovákům stačí v závěrečném hodnocení skončit o jednu příčku nad Norskem, ale to znamená probojovat se do čtvrtfinále.

 

A o to bude Slovensko zřejmě bojovat až do poslední chvíle. Základní skupinu, ve které se letos podle nového systému hraje celkem sedm zápasů, Slováci začnou těžkým zápasem s Kanadou, o dva dny později je čeká další náročný soupeř- domácí Finsko, a den nato výběr USA. Až v polovině základní části by měl následovat oddych- čtvrtý protivník Slovenska bude z Kazachstánu. Jestliže se splní předpoklady, a Slovensko neporazí ani jednoho ze tří úvodních soupeřů, bude o čtvrtfinále tabulkově bojovat se Švýcary a Bělorusy. Právě východoevropané budou pátým soupeřem našich sousedů, samotné Švýcarsko pak šestým. Pokud se Slovákům sen nerozplyne dřív, budou zcela určitě počítat se třemi body za vítězství nad posledním soupeřem – Francií, se kterou se střetnou v poslední hrací den.

 

Ačkoli si Slovensko svými výkony v posledních letech podkoplo autoritu ve světovém hokeji, Vladimír Vůjtek v letošní sezóně oživil slovenské šance. Slovensko doposud odehrálo tři turnaje a celkem sedm zápasů. Přestože Vůjtkovi před každým z nich přistála na stole řada omluvenek od zkušených hráčů, dokázal trenér      i s „béčkovým“ výběrem Slovenska vyhrát šest ze zmíněných sedmi utkání, v tom sedmém padl až v prodloužení. Slovensko vyhrálo turnaj Deutschland cup v listopadu i BelSwiss bank v únoru. Zlí jazykové poznamenávají – ano, Slováci vyhráli, ale za soupeře měli slabší týmy jako Němce, Rakušany, Bělorusy nebo Švýcary. Jenomže – Slovensko dnes už nepatří do světové špičky, a jak jsme v úvodu obsáhle popsali, právě tito soupeři jsou těmi největšími protivníky slovenské reprezentace pro letošní rok.

Není vůbec třeba pochybovat, že právě těmito fakty, a samozřejmě i fungováním českého trenéra na slovenské lavičce, velice rychle stoupá atraktivita blížícího se přátelského utkání mezi Českem a Slovenskem v Praze. Nepůjde o běžný zápas- oba týmy zřejmě budou teprve čekat na své největší posily z ligových soutěží celého světa, přesto však oběma trenérům bude na vítězství neskutečně záležet, a že bude výsledek zajímat i diváky potvrzuje fakt, že do O2 arény v Praze pořadatelé uvolňují vstupenky i v nejvyšším patře haly, zájem je i o lístky v Bratislavě.

mshokej.wbs.cz